klik PTPTN saya =)

Rabu, 23 Mei 2012

#1 Bila Jadi Pelajar Pra U Form 6 !



Form 6? Bila sebut form 6 mesti da set kat kepala,"pelajar yang ambil form 6 nih adalah pelajar yang bakal mengambil STPM!".. Ok itu sangat betul ! Form 6 nih juga adalah 'jalan pintas' nak masuk U untuk sambung degree.. Itu pon kalau result ok la~..  Masalah yang timbul kat aku bila da masuk form 6 nih adalah tentang pilihan subjek yang bakal dipelajari.. Aku rasa bukan aku je kot problem fikir pasal nih,,mesti ada batch aku yang masuk form 6,berfikiran yang sama seperti aku.. 

Dah masuk form 6 nih,aku dapat bidang kemanusiaan.. Apa tu? Tu kira bidang sastera la! Subjek yang bakal dipelajari oleh pelajar-pelajar sastera kat sekolah aku seperti di bawah ini !

PENGAJIAN AM (wajib !)
MUET (wajib !)
BAHASA MELAYU / PENDIDIKAN SENI (pilih !)
SEJARAH / GEOGRAFI (pilih !)
EKONOMI / PENGAJIAN PERNIAGAAN (pilih !)

Pengajian Am dan MUET dah tak boleh nak lari sebab itu wajib ambil.. Yang masalah bila diberi pilihan nak ambil subjek ape.. Contohnya, Bahasa Melayu dan Pendidikan Seni.. Aku tak tau nak pilih mana.. Kalau BM,its more to sejarah! ok aku 'kurang sikit' bab sejarah.. pastu dengan karangan lagi.. Pendidikan Seni pulak,aku zero bab melukis..Tapi cikgu aku cakap, ambil pendidikan seni nih dari kosong boleh jadi pandai melukis.. Kemungkinan aku ambil seni,kot..mana tau boleh jadi 'arkitek' sebab dah pandai melukis ;) 

Next, antara Sejarah dengan Geografi.. Aku pilih geografi.. Ada suara yang mengatakan geo nih susah.. 'Gerun' jugak dengar ayat tu.. Tapi aku try dulu.. Daripada aku ambil sejarah.. Bukan tak suka sejarah,tapi aku low bab sejarah.. (sebenarnya pengajian am & bm dah macam sejarah dah!) Antara ekonomi dengan pengajian perniagaan pulak,,aq prefer,,,,Pengajian Perniagaan! Kenapa aku pilih tu? Sebab nanti boleh berniaga.. haha XD



Konklusinya,yang tak habis fikir tuh aku fikir masa dah nak dekat2 naik sekolah nanti.. Sekarang fikir memang traffic jam kat kepala aku sebab aku terlampau suka berfikir..Tu suka migrain,sakit kepala tu.. 1 Jun, result Politeknik TEVT! Kalau aku dapat dan dapat course yang boleh go,aku ambil.. (dan tunggu upu sbb buat rayuan).. Kalau tak dapat mana2,aku teruskan je la dengan form 6 nih dan kena struggle untuk hadapi periksa yang ada 3 kali tu (3 sem !)..(walaupon dapat KPTM)..Doakan aku k!

GUD LUCK! untuk mereka yang..

g matrik,
masuk U,
sedang belajar kat form 6 jugak,
sedang tunggu rayuan U jugak,
sedang tunggu poli tevt,
sambung study kat mane2,
 sedang bekerja,
sedang menganggur,
sedang baca post aku nih ! ><

ok BYE ! 

4 ulasan:

Hanna berkata...

gud luck menghadapi form 6 ya dik.walaupun lots of them said,it's a little bit hard in form 6 But,'winners never quit,quitters never win!':D

hatiAMIRA berkata...

pilih ikut kata hati dan kemampuan ok . jgn ikut kwn :)
now sy upper 6 .
gud luck to u too :)

Scyha Lutfi berkata...

thanks sis ;)

ChEnTA LiEYza berkata...

gud luck sis... pom 6 bettr thn u masuk u ambik diplo.. coz.. bg akak... pom 6 lebih baik.. jimat.. masa singkat...chaiyok3...