klik PTPTN saya =)

Jumaat, 31 Mei 2013

Waktu-Waktu Mustajab untuk BerdoaHari nih nak share apa yang aku baca dari buku (gambar di atas),. Tentang waktu waktu mustajab untuk berdoa.. :)

Jom baca ! :)

Waktu-waktu Mustajab

1. Akhir Malam

Separuh akhir tiap-tiap malam, adalah waktu yang sangat mustajab untuk berdoa, Rasulullah SAW tidak pernah melewatkan separuh akhir ini tanpa doa. Pada saat demikian ini biasanya baginda sedang tersungkur dalam sujud bermunajat. Terkandung beliau sambil menangis teresak-esak, tersedu-sedan dalam doanya. Kerana saat demikian itu menurut baginda, Allah turun ke langit dunia untuk menyahut doa dan permohonan hamba-hmaba-Nya.

2. Antara Azan dan Iqamat

Ketika bilal melaungkan azannya, dan beberapa saat sebelum kemudian bilal membaca iqamat untuk solat fardu, maka pada saat itulah yang mustajab doa. Sebab itu elakkan kebiasaan buruk yang sering berlaku seperti bercerita bersama kawan sendiri,dan bergurau senda. Sebaliknya, berdoalah kepada Allah atau bacalah zikir.

3. Ketika Sujud

Di dalam sujud anggota yang tujuh (dua tangan, dua lutut, dua kaki dan dahi) semuanya menghadap Allah dalam satu arah. Posisi kepala lebih rendah dari letak lambung. Seolah-olah lebih rendahlah isi kepala itu kalau dibandingkan dengan saluran tempat keluarnya najis dan kotoran. Begitu hina dan rendah martabat manusia di hadapan Yang Maha Kuasa dan Keagungan Allah. Jika perasaan ini melahirkan harapan dan doa, maka harapan dan doanya akan dikabulkan Allah.

4. Selepas Solat Fardu

Selepas menunaikan solat fardu adalah saat saat mustajab untu berdoa.

5. Pada Hari Jumaat

Hari Jumaat adalah penghulu semua hari dalam seminggu. Sebagaimana keutamaan bulan Ramadhan atas sekalian bulan dalam setahun, atau keutamaan Rasulullah atas sekalian para Nabi dan Rasul.

6. Pada Hari Arafah

Hari Arafah pada 9 Zulhijjah tiap tiap tahun, ketika para perlaksana ibadah haji sedang berwukuf di Padang arafah sejak mulai tergelincir matahari hingga terbenam matahari. Ketika itu adalah saat yang sangat mustajab untuk berdoa.

7. Ketika Ayam Berkokok

Hadis dari sumber Abu Hurairah

Maksudnya:
"Apabila kamu mendengar ayam jantan berkokok, mohonlah kepada Allah akan kurnia-Nya sebab ayam itu melihat malaikat. Dan apabila kamu melihat kuda meringis maka berlindunglah kepada Allah, sebab kuda itu melihat syaitan."

8. Malam Qadar

Sepuluh hari terakhirdi bulan ramadhan  di malam-malam ganjil (21, 23, 25, 27 dan 29) adalah di antara malam-malam yang kemungkinan terjadi Lailatul Qadar. Malam itu sekalian malaikat turun menyampaikan salam kepada orang yang sedang rukuk, sujud dan berdoa. Mereka mengaminkan doa, dan meminta ampun hingga terbitnya fajar.

9. Ketika Hujan Turun

Hujan sebagai rahmat. Kerana dengan hujan itu bumi yang gersang tandus menjadi subut. Tumbuh- tumbuhan menghijau dan biji-bijian merekah membelah bumi. Malah dengan air hujan itu Allah menghidupkan semua makhluk melata di permukaan bumi ini.

10. Ketika Berada Dekat Orang Yang Sakaratul Maut

Keluarga dan jiran atau siapa saja yang kebetulan menyaksikan seorang saudaranya dalam keadaan nazak atau sakaratul maut, janganlah ada ucapan lain kecuali yang baik baik dan berdoa pula untuk kebaikan orang yang akan pergi dan kebaikan keluarga yang akan ditinggalkan. Bersangka baik kepada Allah,kerana semua doa ketika itu sangat mustajab dan diaminkan oleh para malaikat.
^-^

3 ulasan:

Fariha Abdullah berkata...

Assalamualaikum .selamat pagi…hari jumaat yang penuh barakah…
Jemput baca post saya yeaahhh…

1. http://farihaabdul.blogspot.com/2013/10/biovelocity-sleep-mate-selimut-cahaya.html
2. http://farihaabdul.blogspot.com/2013/07/testimonibiovelocity-sleep-mate.html
3. http://farihaabdul.blogspot.com/2013/07/suntik-untuk-cantik.html
4. http://farihaabdul.blogspot.com/2013/06/top-leaders-circle.html
5. http://farihaabdul.blogspot.com/2013/11/kutu-biovelocity-sleep-mate.html

btw,jom join segmen salam kenal dari saya di sini yaaa

http://farihaabdul.blogspot.com/2013/11/segmen-salam-perkenalan.html


semoga Allah dapat membalas jasa2 anda semua….terima kasihh :)

pst:bole x sy share tips ni dalam blog saya??? :)

twinscraftlife berkata...

안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

hana humaira berkata...

Alhamdulillah, sgt bermanfaat
Jemput ziarah blog sy
www.hanasihat.blogspot.com